A vastag, sokszor használható műanyag zacskókra nem vonatkozik a rendelet. 2023. január 1-től pedig tilos lesz a más műanyagból készült, egyszer használatos italtartó pohár is.

Július 1-től tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket az országban, áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben – írta meg a Telex.

A jogszabály szerint ezekre vonatkozik a tiltás:

– fültisztító pálcika;

– evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);

– tányér;hirdetés

– szívószál;

– italkeverő pálcika;

– léggömbökhöz való pálca;

– polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál;

– polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, beleértve a tetőt, kupakot, fedelet is.

Ezek mellett tilos lesz „azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti” is, kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint 50 mikronnál vékonyabb, tehát a vastag, sokszor használható műanyag zacskókra nem vonatkozik a rendelet.2023. január 1-től pedig betiltják a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatalát, beleértve annak tetejét és fedelét is Magyarországon.