Kosztümös felvonulás, vadételek főzőversenye, valamint a Szalay család életének bemutatása a művelődési házban. A többi között ezekkel a programokkal várják szombaton az érdeklődőket Balatonlellén, az első alkalommal megrendezett Szalay napon.

Balatonlelle önálló várossá válásának 30 éves évfordulóját jubileumi programsorozattal ünneplik a településen. A “Lelle30” első rendezvényére 2021. június 5-én kerül sor, ez lesz a Szalay nap.

A történelmet felidéző eseményen a körülbelül 1890-től 1920-as évekig tartó időszakot, a nemesi életvitelt elevenítik majd fel, ismeretterjesztő, kulturális programokkal fűszerezve.

A Szalay Nap alapgondolata a napjainkban művelődési házként és Afrika Múzeumként funkcionáló, de valamikor a nemesi származású Szalay család birtokában álló műemlék, kastélyépület köré fonódik.

Kovács Péter, a balatonlellei városi könyvtár munkatársa sok anyagot összegyűjtött az évek során a Szalay család életéről, amit most első alkalommal szeretnének bemutatni egy egész napos rendezvényen.

A háttérben a Szalay család gyönyörű kúriája
Fotó: Krausz Andrea

– A Szalay család tagjai Lelle legjelentősebb birtokosai voltak. A művelődési ház épületét 1838-ban építették klasszicizáló stílusban, és a kúria jórészt megmaradt az eredeti állapotában. Szalay Imre országgyűlés képviselőként minden egyes alkalmat megragadott, hogy a Parlamentben felszólalhasson, és szeretett lakhelyét emlegesse. A család egyébként az I. világháború idején hadi kórházat tartott fenn, karitatív munkát végeztek, a lellei temető nagykeresztjét is ők állíttatták – mondta a likeBalaton.hu-nak Kovács Péter.

Régi bútorok, használati tárgyak az új enteriőr kiállításon
Fotó: lelleikulturpark.hu

Június 5-én a művelődési házban megnyitják a Szalay kiállítást. A nagyterem első felében a család életéről, történetéről szóló nagyszabású tablókiállítás lesz. A hátsó részben enteriőr kiállítást láthatnak az érdeklődők korabeli bútorokkal, tárgyakkal, melyek egy része a Szalay család még mindig Balatonlellén élő leszármazottaitól került vissza a kúriába.

A nap 9 órakor egy kosztümös felvonulással kezdődik. Sokan bújnak a korabeli jelmezbe, hogy megidézzék a XIX. század végének hangulatát. A zenés menet a művelődési háztól a Szent István térig halad.

Lellén megidézik a korabeli hangulatot
Fotó: Krausz Andrea

A kúria épületének környéke is benépesül: a szabadtéri színpadnál megrendezik a vadételek főzőversenyét tizenkét Somogy megyei vadásztársaság részvételével. Az eredményről zsűri dönt, de meg is lehet kóstolni a ételkülönlegességeket.

A gasztronómia délután is szerepet kap. Ekkor elkészítik Rózsa Gábor mesterszakács vezetésével a Szalay menüt. A látványon túl lehetőség lesz a menü megvásárlására és elfogyasztására a helyszínen.

A nap folyamán solymász- és vadászkutya-bemutató is szórakoztatja a nézelődőket, valamint bejelentik egy védjegy-rendszer elindítását.

A védjegyet a városban működő vállalkozások használhatják saját termékeik egyedi jelöléséhez, pl. vendéglátásban, az étlapon szereplő bizonyos ételek, menüsorok megjelölésére. Ugyanakkor kézműves termékeken, ajándéktárgyakon is szerepelhetne a védjegy, melynek használata egyfajta rangot és minőséget képvisel majd a városban.

Nyitókép: Krausz Andrea

forrás:https://likebalaton.hu/telepules/balatonlelle/hireink/a-szalay-napon-megidezik-balatonlelle-tortenelmi-multjat-191909/?fbclid=IwAR0n57S_FeCzShoRuSjOGfzT8x1W-BBVFsN0dNiOSKjfCuxYAfTx4kw126c

Hozzászólás írása