Biztosan ti is vitatkoztatok már azon baráti társaságban, hogy a Balaton déli vagy északi partja miért szebb, jobb, izgalmasabb a másiknál.

A kérdésről még az elmúlt század hetvenes éveiben bontakozott ki társadalmi vita, és salamoni döntés született, amely így hangzott: „Azért a déli part, mivel onnan látszik az északi!” Napjainkban is egyre többször lehet hallani a kérdést part menti séta, vagy nyaralás közben. Talán még most is elfogadható az ötvenéves válasz.

A balatonkeresztúri szőlőhegy
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ha az autópályán utazunk a főváros felé és elhagyjuk a 170-es kihajtót, Balatonkeresztúr barokk templomtornya vonja magára a figyelmet, majd szép sorjában feltűnnek az északi part tanúhegyei.

Csodás a látvány a Badacsonyra is
Fotó: Góth Imre

Az autópálya mérnöki letisztultsága és a forgalom feszessége a sofőrnek nem sok lehetőséget nyújt a továbbiakban a táj felfedezésére.

A 143-as kihajtónál Balatonlellénél kell elhagyni az M7-est, és néhány kanyar beiktatásával felkeresni a Kishegy-kilátót.
Nevéhez méltóan kicsi a hegy és még kisebb a kilátó, ám nagyobbra nincs is szükség. A jó dolgok nem igényelnek többet. Jóformán egy szépen kialakított terasz a domboldalon, családbarát környezettel. Páratlan látvány, ami mellett rendszerint csak úgy elrobogunk.

Balatonlelle, Kishegy
Fotó: Krausz Andrea

Lábunk alatt gondosan művelt szőlőültetvények és a somogyi dombság lankái. Távolabb a fonyódi hegyek, a balatonboglári dombok a Xantus János Gömbkilátóval és a fél Balatonnal. Távolabb a Badacsony, Szigliget, Szent György-hegy és még a Magas-Bakony is megvan tiszta időben a Kab-hegyen túl.

A Gömbkilátó impozáns szerkezete
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kihagyhatatlan célpont, szép környezettel, még több felfedezésre váró élmény ígéretével.

Forrás: zaol.hu