A korábban megjelent Kormányrendeletek értelmében először 2020-ban került bevezetésre az idegenforgalmi adó mentesség. Bár ez a turizmus és a szállodaipar számára nem a beszedett adó elmaradása okozza, okozta a legnagyobb gondot. Ez alapvetően mindig is az önkormányzatok bevételét jelentette.

Bréking! – 2021. június 30-ig nem kell beszedni és az önkormányzat felé befizetni az idegenforgalmi adót a kihirdetett 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet szerint! A turizmus fejlesztési hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettség viszont 2021. december 31-ig továbbra is fennmarad!

A kormány a 478/2020. (XI.3.) Korm.rendelettel a koronavírus járvány második hulláma miatt 2020. november 4-től ismét veszélyhelyzetet rendelt el. A 498/2020. (XI.13.) korm.rendelet 2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet megszűnéséig ismét felfüggesztette az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget. Ettől a most kihirdetett kormánydöntés korábbi időpontot határozott meg végül.

A 498/2020. (XI.13.) kormányrendelet 2. § kimondja, hogy 2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig

  • turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie,
  • az ebben az időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.

Az veszélyhelyzet ideje alatt hozott kormányrendeleteket az Országgyűlés 2021. évi I. törvény alapján a 2021. február 7-én hatályos szöveggel, a Rendeletben foglalt eltérésekkel újból hatályba léptette, megerősítette és fenntartotta a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is. Eszerint az idegenforgalmi adót továbbra sem kell beszedni, megfizetni csak bevallani az önkormányzati adóhatóságok felé.

Az április 20-án benyújtott és elfogadott törvénymódosítás értelmében, a veszélyhelyzet az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig hatályban marad. (2021. szeptember 15-ig maradhat a veszélyhelyzet fent.) Ettől függetlenül a kormány dönthet úgy, hogy a veszélyhelyzetet hamarabb megszünteti és a vonatkozó rendeletek is hatályukat vesztík. Továbbá az idegenforgalmi adó fizetési mentesség is egyedi kormánydöntés alapján korábban megszűntethető.

Idegenforgalmi adó “felfüggesztése” mit jelent?

kormányrendelet rendelkezésének hatálybalépésétől – 2020. április 22-től – 2020. december 31-ig, majd 2021. január 1-től a veszélyhelyzet ideje alatti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót a helyi adó törvény szerint 18. életévüket betöltött magánszemélyeknek nem kell megfizetniük amennyiben vendégéjszakát töltenek valamely településen. Ez továbbá azt is jelenti, hogy a panzió, szálloda, egyéb szálláshely szolgáltatók stb., mint az adó beszedésére kötelezetteknek nem kell beszedniük az adót, és befizetniük az önkormányzat felé. A jogszabály érdekessége, hogy a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az önkormányzati adóhatóság felé. A kormányrendelet még azt is pontosan megmondja, hogy “nem kell bevallani a megállapított adót, ha annak összege nulla”.

Szállásadóként mit kell tenni, az idegenforgalmi adó felfüggesztése kapcsán?

Bevallási kötelezettségünket a továbbiakban teljesíteni kell havonta, tehát a vendégjszakák számát ugyanúgy rögzíteni kell és be kell vallani. Az idegenforgalmi adóbevallás nyomtatványon szereplő (megjelenő) tételes adó összegét viszont nem kell befizetni 2020. december 31-ig, illetve 2021. január 1-től a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Amennyiben nem volt bevallani való vendégéjszaka, arra a hónapra továbbra sem kell bevallást benyújtani.

A településenként bevezetett idegenforgalmi adók összegét itt találhatjátok meg: https://hakka.allamkincstar.gov.hu/

Turistaként mit jelent számomra, hogy nem kell ifá-t fizetni?

Ez az intézkedés némiképp csökkentheti a turizmus költségeit a magánszemélyek, turisták számára, hiszen nem kell szállásadónk felé pluszban idegenforgalmi adót fizetnünk majd, bár nem kizárt, hogy a lassan újranyitó hazai turisztikai szezon áremelkedést is hozhat magával. Az önkormányzati adóhatóságoknak viszont már eddig is újra kellett kalkulálniuk költségvetésüket, a kieső adóbevételek miatt, ami nem kizárólag ezen rendelkezés miatt fog elmaradni. Hiszen önmagában a vendégéjszakák számának csökkenése is jelentős bevételkiesést jelent számukra a 2020-as és 2021-es esztendőkben.

forrás: https://konyvelescentrum.hu/aktualis/idegenforgalmi-ado-felfuggesztese/