Van, ahol 157%-kal kérnek többet egy balatoni ingatlanért, mint tavaly

Habár Budapesten és a megyei jogú városokban 0,4-1,9 százalékos csökkenés volt a lakosság számában, növekedett a népesség Veszprémben, Somogyban, és Zala megyében, elsősorban a Balaton környéki településeken.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan növekedtek a környéki települések, ez az egész országra jellemző – írja a Balaton.hu az Ingatlan.com elemzése alapján.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a karantén is hozzájárult ahhoz, hogy növekedett a lakosság a Balaton-parti településeken.

Veszprém megyeszékhelyén a lakosok száma 1,3 százalékkal 55 ezer fő alá csökkent, ugyanakkor a megyében sok Balaton-közeli településen népességgyarapodás volt megfigyelhető, és ez az ottani eladó ingatlanok árára is hatással volt.

Balatonrendesen egy év alatt 5 százalékkal 173 főre nőtt a lakosok száma. A lakóingatlanok esetében tavaly január és idén május közepe közötti időszakban 157 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak 812 ezer forintra.

Ezen felül gyarapodott a népesség többek közt Felsőörsön, Alsóörsön, Balatonedericsen, Balatonalmádiban és Csopakon. A településeken a négyzetméterárak másfél év alatt 26-44 százalékkal nőttek 462 ezertől 1,2 millió forintig.

Somogy megye székhelyén, Kaposváron 1,1 százalékkal csökkent a lakosok száma 62 ezerre. A megyében pedig Veszprémhez hasonlóan egyre népszerűbbek lettek a Balaton-parti települések, és az ingatlanárak is megemelkedtek.

Balatonmáriafürdőn több mint 6 százalékkal nőtt a lakosok száma 844-re, egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak pedig tavaly január és idén május között 78 százalékkal nőttek, 477 forintra.

Többek közt Balatonberényben, Balatonkeresztúron és Zamárdiban is nőtt a népesség. Ezeken a településeken négyzetméterárak másfél év alatt 25-61 százalékkal nőttek 321-944 ezer forintra.

Kaposvár agglomerációjában, Bárdudvarnokon, Mosdóson és Kaposmérőn is gyarapodott a népesség, az átlagos négyzetméterárak pedig 1-50 százalékkal nőttek 133-235 ezer forintra.

Zala megyeszékhelyén, Zalaegerszegen 1,4 százalékkal csökkent a lakosok száma, 56 ezer főre. A megyében nem az agglomerációs települések lettek a legnépszerűbbek, hanem a Balaton-közeli és fürdőtelepülések.

Kehidakustányban 4,4, Zalakaroson pedig 2,4 százalékkal nőtt a lakosok száma a tavalyihoz képest. Kehidakustányban az átlagos négyzetméterárak 25 százalékkal nőttek tavaly január és idén május között, 292 ezer forintra. Zalakaroson 28 százalékkal nőttek az árak 309 ezer forintra.

A Balatonközeli települések közül Cserszegtomaj, Balatongyörök és Gyenesdiás népessége növekedett nagyobb mértékben. Ezeken a településeken a négyzetméterárak másfél év alatt 28-68 százalékkal emelkedtek 486-606 ezer forintra.