A jogsi hátulján van egy “kaparós sorsjegy” rubrika, de csak nagyon kevesen tudják, hogy ez pontosan mit is takar. Annyit előre elárulunk, hogy nem három cseresznye van alatta, amivel 500 forintot nyerhetsz.

A vezetői engedélyen található 13. rovat, ami egy szürke négyzetet jelöl, a külföldi hatóságok bejegyzései számára fenntartott hely. Ha valaki uniós tagállamba költözik, akkor magával viheti a jogosítványát is, amelyre az ottani hatóság még plusz adatokat vezethet fel. Ezeket a szükséges adatokat az adott ország jogszabálya határozza meg.

Több helyen is olvastuk, hogy ez az egyetlen rész, amire lehet írni a jogsin, oda szokták írni például a nemzetközi jogosítvány számát. Szóval célszerű nem lekaparni, nem sorsjegy.

Angliába költözés esetén például három évig használható a magyar jogosítvány, amelyet szabálysértés esetén a hatóság csak elkérhet, a bevonásához azonban bírói engedély szükséges. Majdnem minden uniós országban, csakúgy, mint hazánkban, lehetőség nyílik az okmány honosítására is. Minden EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban kell ilyen rubrikának lenni az okmányon.

A téma utáni keresgélés közben bukkantunk az alábbi kommentre, ezzel zárnánk is a cikket: “Nekem már a nagy része lekopott magától, SAJNOS MOST NEM NYERT felirat volt alatta”

És azt tudtad, hogy 2021 májusától bűncselekménynek számít hazánkban jogosítvány nélkül vezetni? A hatályba lépett szigorítás alapján, 2021. május 14-étől bűncselekménynek minősül a korábban szabálysértésként felróhatott járművezetés az eltiltás hatálya alatt. Az újítás kapcsán jogi szakértő és bűnügyi statisztikák segítségével tekintettük át, a közúton mi is esik még súlyosabb megítélés alá.