Csodálkoztak a telt házas Puskáson, meglepődtek a magyar válogatott akarásán, méltatták a magyar publikumot – így számolt be a világsajtó a tegnapi magyar-franciáról.

Az angol Independent című lap tegnapi írásában azt vizsgálta, hogy lehet telt házas mérközés Budapesten, miközben Európa többi részében ilyesmiről szó sem lehet. A lap a megoldást a gyors oltási programban találta meg.

Érzékletesebb beszámolót adott a TalkSport nevű portál, amely szintén körbejárta, miért lehet ennyi néző a Puskás Arénában. Ők arra jutottak, hogy “a magyar futballszövetség azt a bölcs döntést hozta, hogy a négy meccsen tele lehet a nemzeti stadion, és mindezt a kormány ambiciózus és egyre bővülő oltási programjára alapozhatták”. A TalkSport a világ egyik legbefolyásosabb sportlapját, az Athleticet is idézi, amelynek egy forrás úgy nyilatkozott:”A kormány tudja, hogy egyszer van itt EB, és talán sok évig most majd nem lesz, így most van itt a lehetőség, hogy (a magyarok) megmutassák és kifejezzék magukat“.

Ezt követően Matt Holland-et, a TalkSport Budapestre kiküldött kommentátorát idézik, ahogy visszaemlékezik Fiola góljára: “Libabőrös lettem, hihetetlen. Ez egy őrület. Igazából felrobbant a hely. A saját gondolatodat sem hallottad. Elképesztő. (…) Ez kiválóan rávilágít, mennyire hiányoztak nekünk a szurkolók az elmúlt 18 hónapban (…) Teli stadion, a légkör elképesztően odavágott. Egészen hihetetlen.”

A magyar kormánnyal szemben visszatérően kritikus ZDF így ír a “különutas” magyar EB-rendezésről:

“Orbán Viktor tudja: az egyetlen, ami minden magyart összetart – legyen balos, jobbos, barát vagy ellenség – az a foci. Ha Magyarország odahaza egy nagy ellenféllel szemben játszik, akkor az ország összefog. Orbán miniszterelnök számára ez az EB egy következő forduló abban a személyes európai bajnokságban, amelyet az EU-val folytat. Ő volt az első, aki egy átütő oltási programot hajtott végre. És most ő az első, aki teli sorok előtt enged meccseket játszani. Ő és bizalmasai a magyar csapat teljesítményétől függetlenül az EB győztesének látják majd magukat”.

Végül egy északi tudósítás. “Magyarország eksztázisban >>a Puskásbeli csoda<< után” – számolt be a tegnapi magyar-francia EB-meccsről a dán TV2 nevű társaság honlapja. Kifejezetten meglepő, hogy a dánok az állandóan a magyar foci támogatása és a stadionépítések ellen hergelő 444 “Csoda a Puskásban” című cikkére hivatkoznak.

Úgy tűnik, hogy a magyarok legalább a sikerekben tényleg osztoznak.

(fotó. MTI, Kovács Tamás)

forrás: drot.info