Hálószobánk berendezésekor a bútordarabok kiválasztása nagy kihívás – fontos, hogy helytakarékos, praktikus és szép megoldásokat válasszunk, pénztárcabarát módon. A franciaágy kiválasztása hasonlóan nagy fejtörést okozhat, ezért most összegyűjtöttünk néhány tippet, amely segíthet, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot!

Méret és kényelem

Érthető módon az egyik legfontosabb szempont a franciaágy kiválasztásakor az ágy mérete, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi helyünk marad a hálószobában, valamint, hogy mennyire tudunk kényelmesen elférni az ágyon. Természetesen fontos az is, hogy az általunk kedvelt matracunk elférjen az ágykeretben. A legnépszerűbb matrac méret franciaágyakhoz a 160 cm x 200 cm-es, ez egy átlagos méretű ágyhoz tökéletesen passzol. Ha kisebb helyünk van, vagy nincs szükségünk ekkora ágyra, akkor ajánlott a 140 cm x 200 cm-es matracot és ágyat választani, ha pedig nem vagyunk híján a helynek, akkor válasszuk a King Size méretű 180 cm x 200 cm-es ágyat. 

Tipp: Fontos, hogy a franciaágy kiválasztásakor ne a matrac, hanem az ágykeret méretével számoljunk, így biztosak lehetünk benne, hogy elegendő hely marad a hálószobában. 

Ágykeret és ágytámla

Franciaágyak kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy a megfelelő ágykeretet és ágytámlát válasszuk ki. Egyrészt fontos, hogy az ágykeret kényelmesen elférjen a hálóban, másrészt pedig, hogy az ízlésünknek megfelelő ágykeretet válasszuk ki. A legtöbb franciaágy keskeny kerettel rendelkezik, de ha szeretnénk, választhatunk vastag vázat is, így optikailag nagyobbnak tűnket az ágy. 

A megfelelő anyag kiválasztásakor ritkán lőhetünk mellé a természetes anyagokkal, mint például a fa, fontos azonban, hogy a szoba többi bútordarabjához is passzoljon a stílus, így fehér bútorokhoz fehér, míg a fa árnyalatú bútorokhoz ahhoz illő franciaágyat válasszunk!

Az ágytámla a franciaágy egyik legszembetűnőbb része, hiszen ez az, ami leginkább meghatározza az összképet. Választhatunk széles ágytámlát, vagy olyat, amelyben beépített polcok vagy lámpa található. Ma az egyik legtrendibb választás a kárpitozott vagy műbőr támla, ami minimál és modern stílust csempészhet a hálószobába. 

Tárolás 

Ha extra rakodóhelyet szeretnénk nyerni a hálóba, akkor válasszunk ágyneműtartós felhajtható vagy fiókos franciaágyat. Praktikus megoldás lehet még az ágy alá helyezhető görgős tároló is, így a kedvenc lábon álló ágykeretünktől sem kell lemondanunk. Görgős tárolók esetén mindenképpen olyan darabot válasszunk, amely nem lóg ki az ágy alól, így az nem rontja majd a szoba összképét.

Franciaágyat, tárolókat vagy más bútordarabot keresel? Irány a FAVI.hu ahol több száz világmárka legjobb termékei között válogathatsz!

Fotó: unsplash.com