Egy kis eső még nem lehet ok a rosszkedvre, hiszen a Balaton környéke borult időben is számos élményt tartogat.

Mivel hűvösebb időben sem szeretné senki sem a szobában tölteni a régóta várt nyaralás napjait, ezért érdemes megfogadni a csodalatosbalaton.hu javaslatait! Elő hát a meleg ruhákkal, majd kalandra fel!

Utazás a múltba

A régió kastélya, várai és várromjai mindenképpen megérnek egy látogatást, és esős időben is remek programot kínálnak. Sokat mesélnek a Balaton környékének történelméről.

  • Bagolyvár, amely 1898-ban az egykori erősség helyén épült, mint az első szemesi nyaraló, Balatonszemes legromantikusabb épülete. Sajnos csak kívülről gyönyörködhetünk benne, mert jelenleg magánkézben van. Olyan, mint egy titokzatos lovagvár.
  • A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára, a Sümegi vár a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.
  • A tanúhegyek ölelésében, a település fölé magasodó Szigligeti vár nem csak a Balaton-felvidék, hanem hazánk egyik legszebb fekvésű erődítménye.
  • Veszprémi vár nem egyetlen nagy épület, hanem egy falak közé zárt város, a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű helyszíne. A veszprémi Várhegy sajátos természetföldrajzi alakzat: a fennsíkszerű környezetéből nem kiemelkedő, hanem attól meredek falú völgyek által elkülönített hosszúkás hegyhát, amely célszerűen csak egyetlen helyen közelíthető meg.

Múzeumok és kiállítások

Ha többet szeretnénk megtudni a múltbeli kultúrákról, a természeti csodákról és a régi mesterek munkáiról, akkor látogassunk el a Balaton környéki múzeumokba. Tökéletes program lehet rossz idő esetén.

  • Az Eau de Tihany – Illatok Háza a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be interaktív módon. A kiállítás egy gyönyörű múlt századi műemlék jellegű épületen keresztül vezeti a látogatót.
  • 1898-ban a “Balaton kultuszának emelésére” alapították a Balatoni Múzeumot. A multifunkciós kulturális intézmény munkatársai a Balaton és környéke kulturális és természeti értékeinek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és bemutatásával a “magyar tengert” kutatják és népszerűsítik.
  • Hajózástörténeti Látogatóközpont – A balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyett, amelynek árbóca a Balaton legmagasabb épített kilátója.

Eső esetén is fürödhetünk

  • A Balaton délnyugati végénél, az észak-déli irányban elnyúló dombhát nyugati völgyében található a már a rómaiak idejében is ismert Hévízi Gyógytó –ide feltétlenül látogassunk el, és ne csak rossz idő esetén.
  • Festetics Fürdőház wellness és szaunavilága pedig mindenki számára felejthetetlen élményt nyújt szaunái, rituális szeánszai és nyugodt környezetének köszönhetően.

Fotó: Fogl Attila