A levesrajongók nyilván egyetértenek azzal, hogy kevés dolog esik jobban az embernek, mint egy tál leves – legyen szó meleg vagy hideg, tartalmas húsos vagy könnyű krém változatról. Azon kívül, hogy jólesik, nem is gondolnánk, hogy mennyi izgalmas élettani hatása van annak, ha mindennap eszünk egy tál levest – persze nem mindegy, hogy milyet – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.

Hamarabb jóllakunk

A leves tökéletes előétel, ha szeretnénk mértékletesen fogyasztani a főételből: magas víz- és többnyire – jó, a tartalmas, főételnek is beillő húsos levesek kivételek – alacsony kalóriatartalmú, így ha valaki bőséggel levesezett, telítődik kissé, így a másodikból már kevesebb fogy.

Nem mindig elég

Persze levesből is többféle létezik. Az, amelyikben kevés a tápanyag, mert mondjuk csak alapléből és tésztából áll, inkább folyadékpótlásra jó, és ha valaki főétkezésként fogyasztja ezeket, arra fél óra múlva, jó eséllyel, gyilkos farkaséhség törhet.

Ellenben azok a tartalmas levesek, amelyek zöldségekkel, fehérjében és rostban gazdag hüvelyesekkel vannak tele, és esetleg még húst is tartalmaznak, azok valóban felérnek egy főfogással, és képesek hosszú távon eltelíteni.

Több tápanyag – kevesebb kalória

A legjobb hír most következik: aki mindennap eszik egy tartalmas levest, az jóval több tápanyaggal látja el a szervezetét, jóval kevesebb kalóriával. Több tanulmány is értekezik a levesfogyasztás fogyásban, illetve az elhízás megelőzésében játszott szerepéről. Egy alaplével főzött, könnyű bablevesben például, amiben még számos egyéb zöldség is van, az tele van nemcsak rosttal és fehérjével, de antioxidánsokkal, A- és C- vitaminnal is.

Sok tápanyag – sok kalória

A fentieknek ellentmondani látszik, de valójában a levesek egy másik, közkedvelt csoportjáról szólunk most: a mennyei krémlevesekről, amelyek természetesen akkor a legfinomabbak, ha minimum 30 százalékos zsírtartalmú tejszínnel vannak besűrítve. Ezek természetesen kevésbé fogyókúrás fogások, bár tápanyagtartalma egy brokkoli- vagy egy sütőtök-, esetleg egy zellerkrémlevesnek vitathatatlan. Ha diétázunk vagy ha szeretnénk az érfalainkat megkímélni, a napi levesünk lehetőleg ne tejszínnel és vajjal dúsított krémleves legyen, hanem inkább hús- vagy zöldségleves-alaplével készített bármilyen másik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!