A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület 2021. július 6-án közterülethasználati engedély kiadására irányuló kérelmet nyújtott be Marcali város polgármesteréhez.

Az egyesület – az előző évekhez hasonlóan – a város központjához közeli „volt Alakuló tér” néven ismert parkként nyilvántartott területen (a Marczali Henrik utca – Piac utca – Nyár utca – Liget utca közötti közterület) szerette volna megrendezni az 5. Polgári Piknik és Ezermester Találkozót, amely az idei évben kiegészül a Helyi Termék és Termelői Fesztivállal.

A város egyik legnagyobb és legnépszerűbb rendezvényéről van szó, amelyet ráadásul a város és a megye által is kitüntetett hagyományőrző egyesület szervez.

A rendezvény végleges helyszíne a TRANSMOBIL Kft telephelye: Marcali, Kossuth L. u. 66.. Köszönjük a lehetőséget!

Miért is ott?

Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testülete rendeletet alkotott 2019-ben „a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról”. A rendelet célja a közterületek és zöldterületek védelme – attól, akitől éppen „érdemes”.

A rendelet fontos bekezdése: „A zöldterület tulajdonosa a zöldfelületek állagmegóvása érdekében egyes zöldfelületek használatát az általa szükségesnek ítélt időtartamra és módon korlátozhatja, továbbá ideiglenes jelleggel engedélyezheti a közterület eredeti funkciótól eltérő használatát (hibaelhárítás, rendezvénytartás, ideiglenes árusítás, stb.), ha az a zöldfelület állapotát tartósan nem károsítja.

A kérelem kötelező melléklete a takarításról és a terület helyreállításának vállalásáról szóló nyilatkozat. A kérelmező ezt mellékelte.

Az engedélyt nem kapta meg a szervező.

„…tekintettel arra, hogy a rendezvényhez való előkészületek az egész park területét igénybe vennék a rendezvényt megelőző napokban is továbbá július 24-én az alakuló térként ismert park zöld felülete jelentős, folyamatos terhelésnek lenne kitéve (színpadépítés, rendezvénysátor állítása, veterán járművek kiállítása stb.), ami a zöldterület jelentős károsodását eredményezné.”

A zöldterületről néhány kép a cikk alatt…

A rendelet szerint a képviselő-testület a közterülethasználati engedélyezési eljárásban a hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházta át.

Polgármester úr egyúttal tájékoztatta a szervezőt, hogy a közelben (feltehetően a piactéren) van egy erre a célra kifejezetten alkalmas közterület.

Az a terület, amelynek a teljes területe „fekete” aszfalt, és ahol pénteken piacot rendeznek.

A rendeletben ez is megtalálható, hogy mutatványos tevékenység, valamint cirkusz és állatbemutató céljára a közterülethasználati engedély csak erre a közterületre adható.

Nos…. Az elefántok légpárnákon járnak – és a közönség is.

Igaz: egy cirkusz elég furán mutatna betonon, vagy aszfalton – mint ahogy egy piknik is.

maplusz.hu