Rekord létszámmal adott koncertet a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Marcaliban, a könyvtár melletti Béke parkban, a nagy fák árnyékában. A hangversenyre sokan eljöttek, hogy ismét egy magas fokú örömzenélésnek legyenek a részesei.

A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar (DDRF) önerőből, 36 emberrel alakult meg 2015-ben, melyet Tóth Bence, Svájcban élő karmester, és Tóth Ada Eszter, a Dombóvári Alapfokú Művészeti Iskola vezetője hívtak életre a Balaton déli partján.

Elsődleges célja, hogy összehozza a fiatal amatőr és profi muzsikusokat, akik aztán zenei tehetségüket tovább fejleszthetik a közös és összehangolt munka nyomán, amely eredményeket aztán különböző helyszíneken, örömzenei koncertek sokaságával mutathatnak be az érdeklődő közönség számára.

Azóta minden évben több emlékezetes fellépést tartottak a zenetáboraik alkalmával. A DDRF-ben folyó magas szintű képzésnek hamar híre ment, és évről évre kiváló zenészek csatlakoznak a nyári egyhetes, elképesztően intenzív, közös munkához. Így például már 2017-ben igény mutatkozott arra, hogy a 10–14 éves korosztálynak is egy különálló programot szervezzenek és indítsanak útjára DDRF Gyermek–Ifjúsági Fúvószenekar néven.

Aztán az ötödik évadot záró koncerteken – 2019 nyarán – már mintegy 100 gyermek és fiatal állt színpadra. A nagy érdeklődésre való tekintettel, ugyanez év decemberében pedig első alkalommal téli tábort is szerveztek a résztvevő zenészek részére.

Az idei évben két turnust is összeállítottak – a jelentkezők magas létszáma miatt – Marcaliban, az ifjú muzsikusok részére. Elsőként július 12-16. között a kisebb gyermekek részére; július 19-23. között pedig a fiatalok számára. Ezzel egy újabb rekord is született, mivel összesen több mint 20 zenekarból (pl. Kaposvárról, Nagykanizsáról, Győrből, Barcsról, Budapestről) is érkeztek „muzsikus palánták” a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekarban való együtt zenélésre. Az összlétszámuk 2021-ben a 100 főt is meghaladta.

A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar július 23-án este Kaposváron, a Szivárvány Kultúrpalotában, július 24-én Balatonmáriafürdőn, a Központi strandon, valamint július 25-én délelőtt pedig Marcaliban, a Béke parkban adott felejthetetlen koncertet. A repertoárban a komoly és érzelmes darabok mellett a funky, továbbá a filmzene is terítékre került. A műsor összeállításánál fontos szempont volt az egyensúly aközött, amit a muzsikusok szívesen játszanak, és amit a közönség is örömmel hallgat.

Írta és fotók: Kiss Kálmán