Több mint egymilliárd forintból újul meg Balatonfüred egyik ikonikus épülete, a reformkori városrészben található, üresen álló Esterházy-kastély. 

– Az önkormányzat állami támogatással megmenti ezt a gyönyörű műemlék épületet, ahol nyaralástörténeti látogatóközpontot, illetve kiállítóhelyet hoz létre – közölte Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Bóka István polgármester azt mondta, a városi múzeum egy részét helyezik át ide, és reményeik szerint jövő év első felében végeznek a munkával, mely 1,1 milliárd forintból, a magyar kormány és az unió támogatásával valósul meg. Találtak egy korabeli freskót munka közben, amit terveik szerint helyreállítanak.

A szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres, barokk stílusban épült Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban történik. A nyaralónak épült kastély első szintjét 1783-ban hozták létre. A műemlék épülethez illeszkedve megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont, és rendbe teszik a kertet. Az épület több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában állt, majd többen bérelték, 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, aztán sokáig munkásüdülőként működött. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban állt.

Forrás: Veol.hu