Egyre több esetben kettessel kezdődik az új balatoni társasházak árcéduláján a négyzetméterár. Vagyis kétmillió forintot kérnek a fejlesztők, akik minden költségnövekedést áthárítanak a vevőre. Az átlagár ennél pár százezerrel kisebb, de folyton növekszik és nem látszik a vége.

Nem kell sokáig böngészni az új balatoni társasházi hirdetéseket, viszonylag gyorsan rátalálunk ezekre, sokat költenek marketingre a fejlesztők. Azt már kevéssé emelik ki, hogy mennyit kell fizetni a vízparthoz közeli, többnyire panorámásnak mondott lakásokért. Nem az árral, hanem a helyszínnel adják el vagy szeretnék eladni az egyre több esetben egész évben használt ingatlanokat – írja a privatbankar.hu.

Az új építésű társasházak többségének négyzetméterára már tavaly túllépte az egymillió forintot, jelenleg 1,1-1,5 millió forint a jellemző egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakásnál. Ehhez általában 6-8 négyzetméteres erkélyecske jár. Az északi part egyik központi településén már tavalyelőtt is volt hárommillió forintos négyzetméterár, néhány felső szinten lévő penthouse-t kínáltak ennyiért. Idén a déli part is igyekszik felzárkózni. Siófokon találtunk egy olyan fejlesztést, ahol pár ezer forint híján négyzetméterenként kétmillió forintért lehet hozzájutni a vágyott felső-középkategóriás, 55 vagy 70 négyzetméteres ingatlanhoz. Igaz, 30-60 négyzetméteres terasszal együtt.

A Takarék Index tavaly 22 százalékos átlagos drágulást mutatott legnagyobb tavunknál 2019-hez képest. Nagyon sok beruházó azonban ezt meghaladó módon, akár 30 százalékkal is megemelte a végső árat tavaly nyár óta. Könnyedén hivatkozhattak a tavaly is gyors ütemben emelkedő alapanyagárakra és a munkadíjakra.

A Takarékbank szakemberei a teljes piacot (új és használt) vizsgálva azt tapasztalták, hogy a legdrágább rész továbbra is a siófoki járás, ott 2020-ban 660 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakon lehetett lakóingatlanhoz, illetve üdülőhöz jutni. “Ezüstérmes” a Balatonfüredi járás, ott a parti részeken 635 ezer forint volt az átlagos fajlagos ár, míg a harmadik helyen a Fonyódi járás parti része végzett, 630 ezer forintos négyzetméterárral, de a félmillió forintot a Balatonalmádi járás parti részén is meghaladták az árak.

Mindez nem nagyon vetette vissza a forgalmat és a járvány ellenére is viszonylag jól szerepelt a Balaton térsége. A Magyar Nemzeti Bank tranzakciószámai szerint a tónál jóval kevésbé estek vissza a tranzakciók, mint az ország egészében: az országos 15,5 százalékkal szemben mindössze 5,8 százalékkal csökkent a forgalom 2020-ban az előző évhez képest.