A balatonfenyvesi A konyhám kreációja, a Répa Dog lett az idei Év Strandétele.

A versenyt a Balatoni Kör hirdeti meg évről évre azzal a céllal, hogy megújuljon a tóparti gasztronómia. Az idei már a hetedik alkalom, hogy újabb és újabb ételeket találnak ki a megmérettetésre a tóparti vendéglátóhelyek tulajdonosai. A Balatoni Kör és a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség stratégiai partnerségben áll egymással, így a BSZ elnöke, Lombár Gábor is beszédet mondott az Év strandétele eredményhirdetésén, a fövenyesi Kalózban.

– Nagyon örülök annak, hogy vannak olyan emberek, akiknek fontos az, hogy minőség jelen legyen a Balatonnál. A Balaton egy csoda, és ezt kell megtölteni minőséggel, szeretettel, vendégszeretettel – emelte ki az elnök.

Szavai után Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája felidézte, hogy jópár éve sok kritika érte a balatoni büféket, az azokban kínált ételeket és sokak elvárása, kívánsága volt, hogy ez változzon. A BK ezért indította útjára az Év strandétele versenyt, melyet minden évben meghirdetnek. A kezdeményezés hamar kedvelt lett a vendéglátóhelyek tulajdonosai körében.

Kardos Gábor arról is szólt, hogy a verseny elindításától fő célkitűzés volt a korábban főként egészségtelen, nehezen emészthető ételekből álló strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket. Az idei versenyen döntőbe jutott ételeket és készítőiket Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke mutatta be.

A díjátadót megelőző napon járta végig a hét döntőst a zömmel zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, melyhez idén Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott. A szervezők egyébként kiemelték, hogy a hét döntős ételből öt vegetáriánus volt, így egyértelmű, hogy mi a trend idén a strandgasztronómiában. A köszöntő beszédek után aztán elérkezett a várva-várt pillanat.

A Répa Dog készítője, Szikra Gabriella, a tarstulajdonosa egyébként korábban is nyert már az Év Strandétele versenyben, akkor a Gofcsi nevű goffrisütőben készített tócsnival.

A díjátadó után elsőként beszélgettünk a győztessel. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan jött az ötlet a rántott répa elkészítésére?
– Nálunk mindig nagyon egyszerűen alakulnak az ételek. Ez úgy alakult, hogy éppen egy hatalmas répamennyiséget kaptam és minden évben szeretem és nagy kihívásnak is tartom az új ételeket elkészíteni. A kolléganőm ötlete volt, hogy a répát használjuk. Elindult a fantázia, hogyan alakítjuk, mi legyen belőle. Szoktuk azt mondani, hogy a bunda alatt minden finom, minden jó – így úgy gondoltuk, hogy akkor bundázzuk. Aztán amikor bebundáztuk, felvágtuk, után már jött az ötlet, hogy egy szószt : egy saját készítésű pestokrémet teszünk rá. A szárított hagyma és a gyömbér pedig nálunk mindenbe mehet – úgyhogy a répára is rákerült. A bacont meg nagyon sokan szeretik árulta el A Konyhám tulajdonosa, Szikra Gabriella, akivel egyébként a közelmúltban beszélgettünk a balatoni strandok gasztronómiájáról.