Szentmise a Szent Donát-kápolnánál

Augusztus 8-án egy nagyon szép helyszínen ismét megtapasztalhattuk, hogy egy maroknyi lelkes ember mennyire képes, ha a hagyományokról van szó.

Évente egyszer, Sarlós Boldogasszony ünnepén (július elején), rendszeresen szentmisét tartottak a szőlősgazdák megsegítésére a Holládhoz tartozó Bari-hegyen, a Szent Donát-kápolnánál. Az elmúlt évben a naptárat és a lehetőségeket figyelembe véve egy több évtizedes hagyományt élesztettek újjá. Szent Donát napjához kapcsolódón tartottak istentiszteletet a szabad térben ugyanúgy, mint idén. Isten tartsa meg ezt a jó szokást! A hagyományok arra valók, hogy felelevenítsük és megtartsuk őket.

Régen évente 3-4 alkalommal tartottak itt istentiszteletet, védőszentjének napján pedig kirakodóvásáros búcsút. A kápolna védőszentje Szent Donát, a szőlőhegyek óvója és a szőlőtermelők segítője. Neve napja augusztus 7. Ez volt a bari-hegyi búcsúnap, amely a környék valóságos kis népünnepélye volt: misével, kinti prédikációval, búcsúi sátrakkal és persze az elmaradhatatlan, kemencében sütött pompás rétessel. Sok résztvevő gyűlt össze az ott birtokló környékbeli gazdákból s azok élményt kereső vendégeiből. Régebben ez volt egyben Hollád és Tikos búcsúja is.

Most kicsit visszaköszönt a múlt.

Ungvárszki Imre plébános úr miséjét követően a helyiek már megszokott vendégszeretetének köszönhetően a messziről jött vándorok is belekóstolhattak a környék gyasztronómiai különlegességeibe.

Az istentisztelet után Kabai Gergely polgármester a kápolna története mellett a település fejlődési lehetőségeiről és az új kezdeményezésekről beszélt. Felhívta a figyelmet a kápolnában berendezett ideiglenes kiállításra.

Üst Gyula alpolgármester örömmel számolt be a Holládi Települési Értéktár Bizottság megalakulásáról és az általuk számon tartott értékekről. Egy kistelepülés életében ez hatalmas dolog és követendő példa!

A kápolnában az „Élet a Bari-hegen” (Válogatás Tőkés László Sándor akadémiai könyvtáros holládi képeiből) kiállítás „kivonata” volt megtekinthető.

Tőkés László 1973-tól a Marcali-hát északi részét elkezdte bejárni és nagyszerű érzékkel fényképezni (keresztúri, berényi, kéthelyi és holládi szőlőhegy). 1986-ig 4763 fényképet készített. Fotógyűjteményét a Marcali Múzeumnak adományozta. Ennek egy része látható Holládon.

A képanyagot érdemes megtekinteni a Holládi Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen (Petőfi u. 86.). Tárlatvezetés is kérhető!

A vendégeket a mise napján Kovács József helytörténeti kutató vezette körbe a tőle megszokott felkészültséggel és lelkesedéssel.

Írta és fényképek: Szaka Zsolt