2021. augusztus 14-én, szombaton a Marcali Mentők Közalapítvány szervezésében Mentő napot rendeztek az idei esztendőben 120 éves marcali mentés emlékére a Piac téren.

Az egész napos rendezvényen a mentősök mellett, a társszervezetek járművei és képviselői is jelen voltak. A megyei mentőállomások főzőcsapatokat is küldtek erre a jeles alkalomra, hogy bemutatkozzanak és megméressék magukat a gasztronómia területén is. A programban családi játékos vetélkedők, változatos ügyességi versenyek szerepeltek, a gyermekek részére pedig különféle játékok, rajzverseny, íjászat, ugrálóvár, arcfestés, lovas kocsikázási lehetőségek voltak. A látogatók megtekinthették a technikai felszereléseket, valamint a mentő-, tűzoltó-, rendőrautókat, illetve motort, vagy éppen a nagy tömegeket vonzó mentőhelikoptert is. Ezen kívül, erre az alkalomra, kitelepült a Kresz Géza Mentőmúzeum is egy vándorkiállítással és veterán autókkal is. Az egészségügyi sátorban különféle mérésekre, szűrésekre is lehetőség adódott, a vállalkozó kedvűek pedig a Civil Szervezetek Házában véradásra is jelentkezhettek.

Az ünnepi megnyitón részt vettek a mentők országos és helyi képviselői, valamint a rendőrség, katasztrófavédelem és a tűzoltóság, továbbá az önkormányzat, illetve a Somogy Megyei Közgyűlés küldöttei, vezetői. A köszöntőkben elhangzott, hogy a 120 éves Marcali mentőket dr. Sütő László polgármester városi, Huszti Gábor alelnök pedig somogyi kitüntetésre is javasolni fogja az eddig elvégzett áldozatos, és sokszor emberfeletti munkájuk eredményeképpen. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat képviseletében, pedig ebből az alkalomból egy emlékplakettet adott át a marcali mentősöknek. Ezt követően Harkány János mentőtiszt ismertette a Marcali mentés történetét.

A helikopter mellett, a másik érdekesség az élő mentési bemutató volt. Ezen a szimulált és igen látványos gyakorlat során bemutatták a jelenlévő társszervezetek – a mentők, rendőrség, tűzoltóság járművei és emberei –, hogy miként működnek együtt és avatkoznak be valós helyzetekben.

Az éjszakába nyúló kulturális programban fellépett a Baglas Néptánc Egyesület, Niklai János nótaénekes, a fonyódi tűzoltózenekar; valamint az ehhez kapcsolódó Marcali Művelődési Központ szervezésében, a „Fröccs-túra” keretében pedig a Marcato együttes, Majsai Gábor és a Coctail DMB.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán