2021. szeptember 5-én, Budapesten ünnepélyesen nyitották meg elsőádozással és tanévkezdő szentmisével az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). A világesemény előtt nagyszabású zenés-táncos műsorral várták a résztvevőket.A Hősök terére folyamatosan érkező résztvevőket a NEK hírnökeinek tanúságtételei, így például Szikora Róbert és Baricz Gergő zenész, énekes, dalszerző énekkel, Lackfi János pedig a rá jellemző humorral köszöntötték a közönséget és a gyerekeket, illetve készítették fel őket a szentmisére. Ezután „Magyarország, Mária országa” címmel a Kárpát-medence magyarságát és keresztény hagyományait bemutató előadással –Káel Csaba rendezésében – színpadra lépett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Majd az ünnepi szentmisén részt vett 100 püspök, több mint 300 pap a világ minden tájáról, továbbá 1200 elsőáldozó, aki az ország minden részéből érkeztek, valamint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye katolikus iskoláinak diákjai, illetve a szemináriumok papnövendékei.

Az istentiszteleten a katolikus iskolák összkara, közel 800 fő énekelt együtt: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusai, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium Budai Ferences Énekes Iskolája, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola énekkara, a szentendrei Szent András-iskola, a budapesti Pál Apostol-iskola kórusa, a székesfehérvári ciszterci gimnázium leánykara, a budapesti Egyetemi templom Don Bosco Énekkara, valamint a szolnoki Csillagfény Gyermekkórus. Zenei kíséretet a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium zenekara adott, Sirák Péter orgonaművész közreműködésével. Az összkart Blazsek Andrea, ifj. Sapszon Ferenc, Sapszon Borbála, Semjénné Menus Gabriella, valamint Ménesi Gergely vezényelték.

Az ünnepi nyitó szentmise főcelebránsa és szónoka Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke volt, akit Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása köszöntött.

Angelo Bagnasco szentbeszédében köszönetet mondott a magyar Egyháznak, hogy vendégül látja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. „Senki sincs egyedül egy ellenséges világmindenség közepén” – fogalmazta meg az Egyház üzenetét. Majd a bíboros köszönetet mondott Ferenc pápa nevében is a paptestvéreknek. Egyházi szolgálatukat méltatta: Ők vannak ott az élet minden határhelyzetében, a városokban és a falvakban, a hegyekben, a szigeteken, a síkságokon és a pusztákon. Hordozzák Jézus szavait, az evangélium fényét, az Eucharisztia erejét, az Egyház egységét. Ők Isten szeretetének, a jövőnek hírnökei. „Közösségünk felemeli tekintetét, látóhatárát az isteni Eucharisztiához, és Krisztus szívéhez igazítja” – mondta Angelo Bagnasco bíboros.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitóján részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke; Schmitt Pál korábbi államfő; Varga Zs. András, a Kúria elnöke; Polt Péter legfőbb ügyész; Lévai Anikó, a kormányfő felesége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Nagy István agrárminiszter; Czine Ágnes, Hörcherné Marosi Ildikó és Márki Zoltán, az Alkotmánybíróság tagjai; Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke; Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere; Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa; Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke; Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke; Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Kubatov Gábor országgyűlési képviselő.

Az állami vezetők, illetve a közélet jeles képviselői mellett a hívők sokasága ünnepelt együtt a Hősök terén, ahol – a szervezők tájékoztatása szerint – összesen közel húszezren voltak jelen a megnyitón.

Forrás és fotók: Trauttwein Éva/Lambert Attila/Magyar Kurír

https://www.magyarkurir.hu/hirek/megkezdodott-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-sok-ezer-ember-unnepelt-egyutt-hosok-teren