Lakossági fórumot tartottak a zamárdiaknak kedden este a Balaton Sound szervezői, a lakók pedig döntöttek a fesztivál sorsáról.

A koronavírus-járvány miatt zsinórban másodjára is elmaradt a 2007 óta évente megrendezett, a nyár egyik kedvenc könnyűzenei fesztiválja, a Balaton Sound. A folytatásról szóló korábbi hírek arról szóltak, hogy a rendezvénynek otthont adó település önkormányzata úgy döntött, jövőre utoljára lesz Zamárdiban Balaton Sound. A település most lakossági fórumot tartott, ahol a zamárdiak elmondhatták véleményüket a fesztivál és a helyszín kapcsán.

Voltak pro és kontra vélemények, hogy 2022-ben Zamárdi adjon otthont a fesztiválnak, valamint meghallgattuk a szervezők jövőbeli terveit” – emelte ki Pach Gábor helyi vállalkozó a Sonline-nak, hozzátéve, hogy  Zamárdi ideális helyszín egy fesztiválnak, a környezet terhelést kell csökkenteni, hiszen 2400 az állandó lakos és a Balaton Sound egy napján akár 30 ezer ember is megfordul ott.

(Fotó:MTI/ Bodnár Boglárka)

Elmondta: a lakosoknak tudomásul kell venniük, hogy ez egy fontos esemény a településnek, és a szervezők nyitottak arra, hogy a nyugalom érdekében partnerek legyenek.

„Arról lehetett nyilatkozni, hogy az illető támogatja, vagy nem támogatja a fesztivál megtartását. Ezután az adatlapot a Polgármesteri Hivatalban, valamint a Tourinform irodában felállított urnák valamelyikébe dobhatták az érintettek, természetesen név nélkül”– tájékoztatott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

A helyi konzultációban egészen pontosan 2800 fő vehetett részt – a 18. életévüket betöltött állandó lakosok, valamint a 18. életévüket betöltött, Zamárdiban tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárok. A lap cikke szerint szeptember 22-én, azaz szerdán közjegyző jelenlétében bontják fel a szavazóurnákat, és a Sziget Zrt. képviselőinek jelenlétében számlálják meg a szavazatokat.

Lobenwein Norbert, a fesztivál igazgatója elmondta, három évtizede szerveznek zenei fesztiválokat, és az a siker kulcsa, hogy a helyiekkel milyen kapcsolatot tudnak kialakítani – írja a Sonline.

„Sok hazai és nemzetközi turista a zenei események miatt látogat el a Balatonhoz, Zamárdi fontos hely számunkra, és azért szerveztünk a lakossági fórumot, hogy a helyieket meghallgassuk és igényeiknek megfeleljünk, a többség támogatóan állt a jövő évi fesztiválhoz”

– tette hozzá.

Megjegyezte: zamárdi önkormányzatával is folyamatosan egyeztetnek, a bérleti díj és a rekultivációra vonatkozóan hangzottak el kérések, amit be kell építeniük a költségvetésbe, és ami településnek csaknem 700 milliós bevételt jelent.

Csákovics Gyula polgármester a szavazás kapcsán közölte: ha a többség támogatja a fesztivált, valamint a szervezők vállalják a feltételeket, akkor jövőre Zamárdiban lesz a Balaton Sound.

A Balaton Sound a vírus miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt. A következő három évre viszont nagyjából a kétszeres díjat fizetnék ki a szervezők: évi 150 millió forintos bérleti díjat, valamint a helyszín rekultivációjára további 90 millió forintot – írja a likebalaton. 

forrás: hirado.hu