Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az idei ménvizsga dobogójának második fokára egy marcali tenyésztésű mén került szeptemberben. Most bemutatjuk a ménest és a mén tenyésztőit. Mikléné Moldvay Mariann és férje Mikle Vilmos közel három évtizede foglalkoznak lótenyésztéssel. Megismerkedésük után a közös céljaik azonnal összekovácsolták őket. A jövőt illetően mindkettejüknek azonos elképzeléseik voltak, az álmuk: egy saját gazdaságban kiváló lovak tenyésztése.

A házasságkötésük előtt vásárolták meg első kancájukat, amellyel megalapították a mai ménest. Ezt követően 1996-ban vásárolták meg Marcaliban azt a területet, amelyen a mai lovas birtok alapját képező istállók és a lakóházuk állt. Az évek során sikerült a szomszédos földterületeket is megvásárolniuk, így több, mint 60 hektárosra nőtt a gazdaság. Jó minőségű, már versenyeredményekkel bíró kancákhoz kerestek olyan, elsősorban külföldi, sportban és tenyésztésben is bizonyított méneket, melyekkel a születendő csikók genetikai értékét növelték illetve javították a képességeiket díjugratásban, díjlovaglásban. Mariann és Vili mára úgy érzik, sikerrel jártak. Ezt bizonyítják a lovaik által a teljesítményvizsgákon, a hazai és külföldi kanca- illetve ménvizsgákon való sikeres szereplések, a versenyeredményeik és megelégedett vevőik.

A ménes kiemelkedő fedezőménjei Rubint, Vilmos és Mariann a legkívánatosabb színnek a fakót tartják, amely a mindkettejük által kedvelt hajdani somogysárdi ménes lovainak emlékét idézi. A fakó színre való tenyésztés mellett azonban soha nem felejtették el, hogy csak jó képességű, jó idegrendszerű állatokat szabad tenyésztésben tartani. Az évek során kompromisszumok nélkül tenyésztettek és előfordult, hogy a szívükhöz legközelebb álló kancacsaládtól is megváltak, ha az nem felelt meg a XXI. századi követelményeknek, kihívásainak. A jelenlegi tartási- és felhasználási követelmények a lótenyésztőknek komoly feladatot adnak. A Mikle házaspár célja, hogy jó mozgású, jó idegrendszerű, szép, korrekt felépítésű, s ha lehet, különös színű lovakat tenyésszenek. A kétezeres évek elején adódott egy egyedülálló lehetőség: egy Robin Hood nevű izabellafakó kisbéri fedezőmént sikerült megvásárolniuk. Megvásárlását követően Mariannék fakó kancáikat fedeztették vele, melynek eredményeképp krém (nemzetközi szóhasználatban-cremello) színű csikók is világra jöttek, mint Rubint. Rubint Magyar Félvér fedezőmén, OMÉK bronzérmes 2015-ben és 2017-ben . Az eddig született csikói alapján a különleges szín mellett nagyon jól örökíti a szívósságot, a korrekt felépítést illetve a jó idegrendszert is.

Karamell a 2013-as születésű fakó mén a 2021-es Sarlóspusztán megrendezésre került ménvizsgán ért el kiemelkedő eredményt. Származásában szerepel Koppány, mely után több nemzetközi szintű nehéz osztályú ugróló is bizonyította képességeit. Anyai nagyapja Justboy, a szintén nehéz osztályú saját teljesítménnyel rendelkező mén. Ebből a kombinációból született a ménesben egy izabellafakó mén: Kuriosus, aki Zangersheide-ben Leon Melchior világhírű sportlóménesében vizsgázott. Karamell teljes testvére, a magyar félvér kanca Sóhaj, aki Bújtor Rolanddal nyert többször díjugratásban.

A ménes lovai Jelenleg három vonalon fut a ménesben a lótenyésztés: a fakók mellett mindig is ragaszkodtak az olyan magas színvonalat elért kancacsaládhoz, melynek képviselője volt Toborzó Habán, amely kiemelkedő eredményeket ért el. Utódai közül a Mariann és Vili által tenyésztett Renoir (Habán dédunokája), aki 2018-ban és 2019-ben díjlovaglás M kategóriában országos Championatusban Pintérné Molnár Szilviával első helyezést ért el, és a legjobb hazai tenyésztésű díjló címet is elnyerte. Ebből a vérvonalból, amelyből ez a sikeres ló származik, több egyedet is megtartottak a következő generációk számára.

Magyar embernek gidránja legyen!

A házaspár 2014-ben vásárolt két gidránt. Mindig is a szívük csücske volt ez a fajta is, s mivel Mariann dédapja huszártiszt volt, gyermekkorában szinte az anyatejjel együtt szívta magába a fajta szeretetét. Otthon gyakran hallotta: magyar embernek gidránja legyen! Mindig úgy érezte, ha a lehetőségek adottak lesznek, ezt a családi hagyományok miatt is meg kell valósítania. Férjével hosszasan keresték a leendő gidránokat, s amikor eladóvá vált Gidrán Ikon és Gidrán Idea, rögvest megvásárolták a lovakat. Gidrán Ikon 2011-ben OMÉK aranyérmes lett. Nyergében Kaizinger Balázzsal -aki a jövő évi Lovastusa Világbajnokságra minősült- anno eredményesen versenyzett díjugratásban.

Marcali neve jól cseng a lovas szakmában

A marcali ménes elsődleges tenyésztési célja, hogy olyan minőségi lovakat állítsanak elő, melyek nemcsak tetszetősek, hanem a mai követelményeknek is megfelelnek. Értékesítés során a választási csikóktól egészen a kiképzett lovakig értékesítenek. Fontosnak tartják, hogy olyan emberek vásároljanak tőlük, akiknek szintén ugyanazt a boldogságot, ugyanazt a pozitív élményt jelentik a lovak, mint nekik. A ménesnek visszatérő vevői vannak, akik jó tapasztalataik alapján bátran továbbajánlják őket.

A birtokon bár sok a tenyészkanca, de évente csak 4-6 csikó születik. Ennek oka, hogy a minőségi tenyésztést nem áldozzák fel a mennyiség oltárán. A gazdaságban az adminisztrációs tevékenység és ügyintézés mellett Mariann és Vilia jócskán végez fizikai munkát is. A lovak takarmányozását szigorúan ellenőrzik, szabályozzák. A csikókkal már egynapos koruktól minden nap foglalkoznak.

Nagyon fontos, hogy a lovak jó minőségű takarmányhoz jussanak. Mariann és férje a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben gazdálkodnak, ahol a takarmányt meg is termelik lovaik számára. A nagy területű somogyi lankás ősgyepeket legelőként hasznosítják, ennek köszönhetően hosszú, hasznos élettartamú, acélos szervezetű lovakat tudnak tenyészteni és felnevelni, hiszen az év nagy részében lovaik reggeltől estig legelőn vannak.

A lótenyésztés mellett céljuk, hogy maguk számára is megtermeljék a szükséges egészséges élelmiszereket. A tejtermékeken kívül szinte mindent elő tudnak állítani. A jövőben szeretnék erősíteni a családi vállalkozást és tovább folytatni a minőségi lótenyésztést.

About the author

Glacz Norbert

Leave a Comment