Kiváló esztendőt zárt Fábos László íjász, hiszen a világbajnokságon bronzérmet szerzett, az Eb-n pedig az előkelő hetedik helyen végzett. A sportoló az idén, a hazai megméretések mellett, elindul a nagy világversenyeken is.

Fábos László Európa-bajnok íjász számára 2019 hozta meg a nagy áttörést, hiszen csapatban ezüst­érmet szerzett az IAA 3D Európa-bajnokságon, elsőosztályú minősítési szintet lőtt a 3D és terepíjász szakágakban, harmadik lett az éves 3D versenysorozatban (GP), s arany minősítést szerzett a saslövő nyílt íjászbajnokságon. A következő esztendőben is szép sikereket ért el a marcali sportoló, aki civilben kereskedő és – amire a sport mellett a legbüszkébb – tartalékos katona. Az IFAA teremíjász országos bajnokságon országos bajnoki címet szerzett, s aranyérmet nyert a 3D GP III.-on és a terepíjász GP II.-n is. Új egyéni csúcsot lőtt a 3D (249/280), valamint a terepíjász szakágban (662/864) és elsőosztályú minősítési szintet ért el 3D-ben. A jó teljesítményének köszönhetően bekerültem a magyar 3D válogatottba. 


– 2021-nek kettős céllal vágtam neki – nyilatkozta Fábos László. – Elsődlegesen állandósítani akartam korábbi csúcsteljesítményemet, másodsorban pedig sikeresen szerettem volna szerepelni a szekszárdi IAA 3D világbajnokságon és a Szlovéniában rendezett WA 3D Európa-bajnokságon. Az egész évemet e két versenynek rendeltem alá. A téli felkészülést megváltoztattam annak érdekében, hogy a kültéri szezonban – különösen az idényvégi nemzetközi megméretéseken – eredményes legyek. Novembertől márciusig csak edzettem, nem indultam tudáspróbákon. Csak a 3D szezonra készültem, s amilyen korán tehettem, azonnal elkezdtem. 

Előbb a márciusi felkészülési viadalokon – Segesd (236/280), majd Alsóörs (251/280) – hangolódott elsőosztályú pontszámokkal. Majd a szakági évadnyitón és GP-versenyeken, valamint minősítőn – Pilisszántó (236/280), Ajka (243/280, 244/280), Écs (407/480), Nyíradony (240/280, 210/280), Örkény (222/280, 246/280), Szekszárd (239/280, 232/280) – teljesített folyamatosan első osztályú pontszámokat. Összességében rendkívül magabiztos, stabil teljesítményt nyújtott a szezon ezen időszakában. Olyan eredményeket ért el, melyekre építeni tudott az év legfontosabb időszakában is. A felkészülés végső fázisában a terepíjász országos bajnokságon aranyérmet, míg a 3D országos bajnokságon bronzot szerzett. 


Fizikailag és mentálisan is az elérhető legjobb formában vágott neki a szezon legfontosabb időszakának, benne a két nemzetközi versennyel. 
– Első volt a sorban a szekszárdi IAA 3D világbajnokság – elevenítette fel Fábos László –, melyen négy napon át küzdöttünk egymással. Három nap kvalifikáció – az augusztusi forróságban a sötétvölgyi erdő meredek dombjai közt – után minden kategória legjobb hat versenyzője döntőzött a szekszárdi sportpálya gyepén, a perzselő melegben. Rendkívül szoros volt a dobogó harmadik fokáért zajló küzdelem. A harmadik és a hatodik versenyzőt mindössze négy pont választotta el egymástól három versenynap – 840 megszerezhető pont – után. Az ötödik pozícióból vágtam neki a finálé hat céljának. Az idegek játékában én teljesítettem a legjobban, így végül világbajnoki bronzérmet hozhattam haza. 
Ezután következett a Maribor-Pohorjében rendezett WA 3D Európa-bajnokság. 

– A kontinensválogatott íjászai küzdöttek meg egymással a minél jobb helyezésekért – avatott a részletekbe. – A megméretés Szlovénia egyik híres sípályáján zajlott, így már szeptember elején sem volt meleg, a két héttel korábbi tikkasztó magyar nyárból a szlovén őszbe kerültem. Itt is négy napig tartott a verseny, melyből kettő volt kvalifikációs, a harmadik a kiesős, az utolsó nap pedig a legjobb négy helyezettről döntött. A kvalifikáción küszködtem, nem igazán ment a lövés, a rangsoroló huszonegyedik helyén végeztem, így éppen bekerültem a kieséses szakaszba, ahol sorra vertem neves ellenfeleimet. Előbb egy olaszt (48/60 pont), majd egy spanyolt (50/60 pont), utána egy osztrákot (61/60 pont) ejtettem ki. A végállomást egy – korábbi világbajnok – dán óriás elleni küzdelem (57/60) jelentette egyetlen pont különbséggel. Így keserédes lett a vége, hiszen végül a hetedik helyre jöttem fel, de hatalmasat küzdöttem, mindent kiadtam magamból. Őszintén hittem, hogy teljes sikerrel veszem a napot és a legjobb négybe kerülök. 


Fábos Lászlótól megtudtuk azt is, hogy rendkívül inspiráló és jövőbe mutató kétszer egy hetet tudott le a nemzetközi erőpróbákkal, illetve a hazai versenyekkel. 
– Tizenkétszer lőttem első osztályt, s ezzel – természetesen elsőosztályú minősítést szerezve – eddigi legjobb szezonomat teljesítettem – hangsúlyozta. – Az idei célom, hogy a 2021-es 85–88 százalékos teljesítményemet stabilan 90–92 közé emeljem és sikeresen szerepeljek a mokricei világbajnokságon, valamint a WA 3D világbajnokságon, melynek az olaszországi Terni ad majd otthont. 
 


Fotó: MW

forrás: sonline.hu

About the author

Glacz Norbert