A Nézőpont Intézet ismét 70 százalék feletti részvételt vár az áprilisi országgyűlési választáson. Úgy látják: a jelenlegi preferenciák szerint, ha „most vasárnap” lenne a választás, 50 százalékkal nyerne a Fidesz-KDNP.

A külhoni választókkal nem számolt a kutatás, és a belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő szavazók véleményét sem vették figyelembe a január 3. és 5. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült felmérésben.

A Nézőpont Intézet kutatása alapján egy „most vasárnapi” választáson minden második belföldi szavazó a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna, míg az ellenzéki listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka.

Felhívják a figyelmet, hogy négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, a mostani felmérés számai majdnem három százalékpontos emelkedést jelez, „s a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti” – áll az intézet honlapján.

Az ellenzéki szavazók háromnegyede, 33 százaléka tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve valószínűsíthető lista-választók – állítják, hozzátéve, hogy ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együtt-re leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít.

„Most vasárnap” a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindketten 3-3 százalékot szereznének – közölték. Kiemelték ugyanakkor, hogy „mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak még nyerni 120-130 ezer további szavazót.”

Az összes többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna – jegyzik meg az eredmények között.

About the author

Glacz Norbert