A magyar emberek biztonsága a legfontosabb – jelentette ki a miniszterelnök a nemzetbiztonsági operatív törzs ülés után. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia. beszélt arról is, hogy Magyarország elítéli európai uniós és NATO szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését, és szó sem lehet arról, hogy hazánk akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsen Ukrajnába.

Magyarország kijevi nagykövetsége teljes létszámmal működik és minden biztonságot kereső magyar állampolgár rendelkezésére áll – jelentette ki közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: ma több mint 50-en keresték fel a nagykövetséget, közülük többen jelenleg is az épületben vannak. A politikus hangsúlyozta: a kijevi munkatársak segítséget nyújtanak minden bajba került magyarnak. Felhívta a figyelmet, hogy baj esetén a nagykövetség mellett hívható a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálat is.
Intenzív tárgyalások folynak a NATO keleti szárnyának megerősítéséről – közölte a lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki elmondta, a megbeszélések már előrehaladott szakaszban vannak. Hozzátette: a lengyel kormány emellett újabb Moszkvával szembeni, elrettentő erejű szankciókat szorgalmaz a szövetséges államoknál.

About the author

Glacz Norbert