Nem volt Kormányülés, a kormánykabinetek vezetői találkoztak, és fontos döntéseket hoztak – mondta Gulyás Gergely. A körülmények alakulása miatt a magyar kormánynak is energia-veszélyhelyzetet kell hirdetnie. Az energia ára rekordokat dönt, és Európában valószínűleg nem lesz elég gáz őszre-télre. Ezért kellett a veszélyhelyzet kihirdetésére, ezért hétpontos akciótervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

1. Másfélről kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést. Még a drágább technológia mellett is megéri a magasabb árak miatt.

2. Szijjártó Pétert felhatalmazza, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A tározók 44 százalékon vannak, ez negyed évre elég készlet.

3. Kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára.

4. A kormány év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitbányászatot.

5. A mátrai erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani.

6. A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.

7. A háború és a szankciók következtében valódi kockázat, hogy lesz-e elég energia a télen, ezért a kormány a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a csökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a többieknek az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni. A rezsicsökkentett havi fogyasztás felső határa a villanynál 210 kWh gáznál pedig 144 köbméter. Az átlagos fogyasztás esetén 158 691 forint a megtakarítás havonta. A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6, illetve 3,9 millió fogyasztót jelent a villany, illetve a gáz esetén. A nagycsaládosoknál magasabb lesz a kedvezményes gázfogyasztási korlát, családonként 600 köbméter a kedvezmény, és 300 köbméter gyermekenként.

About the author

Kárpáti-Wolf Judit

Leave a Comment